6.9.06

Dagliglivet på parsellen


... består ofte av ikke å ha tid til å gå dit. Men tid, hva er det? Jeg kunne jo brukt den tida jeg bruker foran skjermen i stedet.

Bildet til høyre viser stiklinger av malurt 'Powis Castle'. Jeg kjøpte et stort eksemplar av Vangsnes på Nautesund planteskole i fjor, som sto i jorda over vinteren i Bergen, men den overlevde ikke. Jeg prøver igjen i år, men har en oppbakkingsplan med disse tre stiklingene. (Forøvrig prøvde jeg også i fjor å overvintre flere stiklinger inne, men de tørket inn i løpet av vinteren. Men skam den som gir seg.)

Helen Fredholm har lurt litt på om ikke 'Powis Castle' er den samme som hun mente het noe med 'Sosnowsky Krasel', i hvert fall ligner de. Og den sistnevnte er vinterhardfør på Toten (riktignok med snødekke, regner jeg med). Det er forøvrig Helen som har lurt meg til å bli interessert i malurter også. Se på dette bildet!

Uansett, jeg prøver båd ei opphøyd bed og vinteroppbevaring inne i kald kjeller. Følg med til neste vår og se hvordan det gikk.

Her blomstrer sjokoladecosmosen min, sammen med Geranium pratense 'Elisabeth Ann', G. pheum 'Variegatum' og en annen type malurt (Artemisia ludoviciana. Disse fargene sammen får det til å se så høstlig ut, røde, brune, gule, og lite grønt.

-----------
Redigert 8.9.:
Fra Helen F. har jeg fått tilgang til to bilder. Det ene er 'Powis Castle' og det andre 'Sosnowskyi Krasel'. Unektelig ser de like ut, men som Helen påpeker så varierer malurt veldig med alderen.
Og jeg syns ikke min 'Powis Castle' ser ut som Helens ...

1 kommentar:

josefin said...

Malurten jeg fikk av deg i sommer er meterhøy nå - og forhåpentligvis like brei som høy neste år..
'Powis Castle' gikk ikke hos meg heller.

Og G. maculatum 'Elisabeth Ann' ble jo fantastisk sammen med sjokoladekosmosen din ;-)