28.4.07

Penger er ikke alt ...


... men jeg kjenner jeg har lurt meg sjøl i dag. Ingen andre. Jeg har lurt meg. Antageligvis fordi jeg var sliten fordi jeg kom rett fra jobben, som jag hadde stått opp klokka veldig tidlig for å nå.

På jobben i dag blei det snakk om en hagemesse. Og den skulle være nå i helga. Og det var gratis inngang.
- Whow!
Det er så mye snakk om hagemesser i oslodistriktet at man glemmer det foregår andre steder, og denne gangen var det Bergen. Her i Bergen.

Så jeg stakk innom, ikke helt sikker på hva jeg kunne regne med å se og oppleve. Men der sto Eides stauder og der sto Magnus og der sto det et hav av stauder. Staudene jeg så på kosta 90 kroner per potte, og jeg hadde plukka ut fire før jeg oppdaget at de ikke tok kort. Så i stedet måtte jeg velge meg ut akkurat de jeg ville ha, og valgte var en storkenebb G. pratense 'Blue Blood' og staudeklematisen 'Cote d'Azur'.
Hadde jeg tenkt meg om ville jeg aldri kjøpt dem. 90 kroner for en potte med en staude er rett og slett ikke meg i det hele tatt. Ikke bare er jeg for gjerrig til sånt, men jeg mener det er uvettig bruk av penger. Men som sagt, unnskyldningen må være at jeg var sliten.

Men uansett min opplevelse i dag, husk å se etter en hagemesse i nærheten av deg :) Det var forøvrig veldig positivt at messa her i Bergen var gratis, all ære til arrangørene for det.

27.4.07

Påskeliljebonansa



Noen kaller dette et påskeliljeår. Det er veldig mange påskeliljer akkurat i år, sier de. Jeg har en annen teori. Jeg tror at fordi denne våren har vært så mild har vi vært ekstra mye i år, og faktisk fått med oss blomstringa. I motsetning til år som er kalde og man bare graver nesa ned i jakka, og ikke ser noe som helst.

Men jeg har tatt feil før jeg ;)

Påskeliljene er ikke fra min parsell, men fra alle andres; sjøl har jeg bare to og mine er for lengst tatt med hjem.
Men for en variasjon! Og da har jeg ikke fått med meg høydeforskjellene. En god plante å ha i hagen :)

26.4.07

Sukkertøy og oppholdsvær


Etter regnet vi har hatt de siste dagene var det igjen mulig å bevege seg ute uten regntøy fra øverst til nederst.

På den andre siden har regnet kombinert med varmen virkelig satt fart på våren. Jeg var en tur innom parsellen etter jobben i dag og tok noen bilder. Da jeg åpna billedredigeringsprogrammet mitt kastet disse sukkertøysfargene seg over meg ... det er gult og rødt og oransje og sjokkrosa for alle pengene for tida.



Når jeg vandrer rundt og titter angrer jeg - som vanlig - på at jeg ikke plantet tulipaner.

Jeg har en del løkplanter på parsellen min, men bare en eneste tulipan, og den - eller de, det er en gruppe på fem-åtte stykker, har ikke begynt å blomstre ennå. Og når man ser tulipanene som til venstre er det lett å tenke:
- Det var en tabbe ikke å plante sukkertøy!

25.4.07

I stedet for lerkespore ...

Noen ønsker seg et vårteppe av hundetann (Erythronium) i hagen sin. Andre ønsker seg et teppe av treblad (Trillium). Jeg derimot ønsker meg et pastellteppe av lerkesporer (Corydalis). Og har ikke én i hagen så det vil nok ta litt tid, ja :D

Men det jeg har begynt på er forskjellige typer lungeurt (Pulmonaria). Og oppdager at jeg er veldig fornøyd med dem.


Det er enkle planter, de blir store grupper i løpet av et par sesonger, de er varierte, de trives her i Bergen med alt regnet, og nesten best av alt, sneglene er ikke opptatt av dem i det hele tatt.

Det må forresten nevnes at for en drøy måned siden var det et teppe av snøklokker jeg ønsket meg ;)

24.4.07

Spiretid


Det spirer og gror, det er liksom tida for det ;)

Bildet viser spirende apeskrekk (Araucaria araucana); bildet er tatt hos Magnus. Det som ser ut som stamme er faktisk frøet som spiren kommer ut av. Sjøl har jeg sådd to frø, ingen av dem spirer ennå.
Men det som spirer i min hage er blant annet mange grønnsaksfrø: spinaten, rødbetene, grønnkålen, hodekålen, brokkolien. Og tomatene er allerede priklet om, og er blitt til 8 kraftige planter.

To andre potter det kommer grønt i for tida er, Erigeron, sådd 20.3. spirer nå, og Erodium pelargoniiflorum, også sådd 20.3.

Og - i dag kom boka til Helen Fredholm. Jeg forsvinner noen timer, jeg, og kommer tilbake med noen synspunkter i morgen :)

22.4.07

Stemningsrapport ...


Frost nå i slutten av april. Det hadde visstnok også vært snø, men det forsov jeg meg til å se ;)


Hvitveisen på første bilde er en monstera, som jeg fikk av Aud for et par sesonger siden. Det var tre-fire blomster i år, vi får se om den forøker seg noe særlig til neste år. Jeg er ikke helt sikker på om den trives under syrina, jeg?
Den rødblada på bilde 2 er en frøformert trepeon. Jeg sådde frøene 2005, de spirte 2006, og de fem plantene som kom opp sto ute denne vinteren - med andre ord har den aldri stått inne.



Så har jeg sådd salat og reddiker. Ute blant mordersneglene. Tror jeg det går bra? Nei. Er jeg likevel optimist? Ja.

Martagonliljene er på vei opp, flere og større en noensinne. Og som syntes i bildet i midten så er også gladiolene på vei opp. Jeg krysser fingrene for at de tåler litt frost.

Da jeg vandret litt rundt, titta og hilste på nye planter oppdaget jeg en liten spire på det jeg trodde var en død julerose. Et bittelite skudd, men absolutt liv.

På fredag var jeg en tur innom Magnus på Askøy, og jeg dro selvfølgelig ikke derfra tomhendt ;) Hjem til Bergen fikk jeg med meg en vanlig forglemmegeisøster (Brunnera), noen engletrompeter, noen store navnløse karser (josefin, Magnus forteller du også har fått frø av denne - vet du hva det er?), og en svært rød småhjerte (Dicentra eximia). Magnus forteller den sprer seg villig.

Ved siden av det jeg har sådd ute så har jeg sådd en del grønnsaker inne. Tanken er at de skal få litt høyde før de settes ut i jungelen (som nevnt, sngelenes slagmark). Blant annet har jeg sådd brokkoli. Bildet viser at jeg nok har sådd litt mange frø i samme potte.



--- Redigert ---
Jeg fant navnetpå kjempekarsen, det var en Cardamine pentaphyllos .

20.4.07

Stiklinger av klematis


For et par dager siden var jeg på tur i nærmiljøet og kom tilfeldigvis forbi Meyermarken, en park ikke langt unna. På oversiden av denne parken har de et gjerde som overstrømmes av forskjellige klematis, jeg har i hvert fall talt tre tidligere.

Jeg har også tidligere prøvd å ta stiklinger herfra, pluss at jeg stjeler frø som en ravn. Uten at det noensinne har slått til og blitt noe utav det. Eller stjele? Jeg vet ikke jeg, For det første bidrar jeg til at buskene busker seg, og for det andre er jeg med på å fordele artsmangfoldet utover flere hender i tilfelle noe skulle skje med disse på Meyermarken.
Man vet jo aldri?

Men jeg vet jo at stiklinger av klematis skal settes om våre, så da jeg gikk forbi knakk jeg av noen håndlange ny-skudd.

Oppskrift på stiklinger av klematis

Jeg rev av skuddene, men tok vekk de nederste bladene før jeg satte alle de fem skuddene langs pottekanten. Jeg valgte såjord med vermikulitt, og en leirpotte. Når jeg tenker meg om så skulle jeg helst tatt en plastpotte, den holder bedre på fuktigheten. Med leirpotte må jeg passe litt ekstra godt på så den ikke tørker for mye.

19.4.07

Helen Fredholms Hagevandring


Helen Fredholm, som jeg har nevnt her tidligere, kommer nå med egen hagebok, Hagevandring i en frodig norsk hage. Helen Fredholm er for mange kjent gjennom nettstedet sitt, og klematisprosjektet (der hun prøver ut forskjellige klematis på det røffe Toten), og som skribent i hageblader. En del har også besøkt hagen hennes gjennom prosjektet Åpne hager.

Sjøl forbinder henne først og fremst med hagekunst. Henne fotografier fra egen hage er helt usedvanlige i norsk sammenheng, hvordan hun klarer å kombinere det praktiske, hvordan planter henger sammen med hverandre, og fargegjengivelser. Alt samlet under et estetisk uttrykk som de fleste av oss som driver med hage bare ønsker at var vårt:
- Sånn vil jeg også ha det!
tenker jeg sjøl, og tror jeg mange med meg.

Jeg gleder meg som en liten unge til boka hennes :) Den er rett rundt hjørnet nå.

(Bildet er hentet fra Damms hjemmesider om boka.)

18.4.07

Hva sneglen IKKE spiser

Det er gjort mange forsøk på å finne det ultimate sneglemidlet. Og lykke til videre, sier jeg.

Men sjøl holder jeg meg til den aller sikreste metoden som jeg har innsett fungerer best for meg: Å plante sånt som sneglene ikke spiser.
Og kanskje det er sånn at en del andre mennesker også har skjønt at det er det mest miljøvennlige, at det er mest arbeidssparende og minst ekkelt? I hvert fall fins det etter hvert sånne plantelister på nettet som nettopp prøver å gi en oversikt over planter som ikke står på sneglenes meny.

Her er noen, hentet fra det danske planteforumet Lysthaven.dk. Lenke til hele denne tråden finner du her (men - det krever at du registrerer deg som bruker først):

clipped from www.lysthaven.dk
IndlægSkrevet: Ons apr 04, 2007 23:26 Emne: Besvar, med citat

- Aquilegia - Akeleje

- Paeonia - Bonderose

- Montbretia - Vejrhane

- Liatris - Lampepudser

- Papaver - Staude valmue

- Physalis - Japanske lygter

- Helleborus - Julerose

- Roser - Alle sorter?


_________________
Grøn hilsen fra

Helle
 powered by clipmarksblog it

16.4.07

Rotthaugen skoles egen magnolia


Et vårtegns så godt som noe på årets første sommerdag (vel, som teknisk sett var 14. april i følge primmstaven).
Uansett - nå blomstrer den hvite magnoliaen ved Rotthaugen skole, Bergen. I fjor var jeg bortreist og fikk ikke sett det, men i år er den behørig registrert: Den åpnet sine første blomster 2. uka av april.

15.4.07

Trær blir bark blir stier på parsellen min


På grunn av ulykken hadde Dennis ikke mulighet til å være tilstede på dugnaden, men han var tilstede i ånden. Han hadde sett at barken som kommunen hadde etterlatt seg etter å ha felt 90 trær lå midt i Kongestien. Så han foreslo at vi flytta barken til siden. Som sagt så gjort.

En innsigelse mot å flytte barken er selvfølgelig at det gjør det vanskelig for oss som ønsker å bruke oss av den. Men, kommunen er ikke ferdig med å felle trær så det blir vel flere hauger å ta av.

Mitt bidrag denne dagen var å flytte lass med bark fra stien og ned til parsellen min. Om jeg kan få kreditt for dugnadstid er vel usikkert, men jeg fikk i hvert fall fylt opp bark i gangstiene mine. Det ser litt fælt ut akkurat nå, men når den tørker og når det kommer mer grønt i bedene så blir det veldig bra.

14.4.07

Sol og sommer og dugnad


Sol og sommer over Bergen i dag. Heldigvis siden det var dugnad. 8 timer var jeg på parsellen, så utrolig godt i det flotte været.


Magnoliaen er fra Kalfaret, og det er Ulrikken (ett av Bergens sju byfjell) som er i bakgrunnen.

Dette er Ingvilds dokumentasjon av pausen vår på dugnadsdagen:

12.4.07

Under snøen, etter regnet

Etter at bacheloroppgaven min er levert inn på begynnelsen av denne uka har jeg tatt noen dager til selvpleie. Men nå er jeg tilbake, mer nærværende enn noensinne (om mulig ;p).


Vi hadde snø et par dager i forrige uke, og noe ble liggende et par timer. Men etter det har det bare regnet og vært overskyet. Det er lovet tørke til helga, og da skal det også være dugnad på parsellen.


Den hundetannen (Erythronium) jeg plantet i fjor har begynt å vise et par tenner, det samme med ruteliljene mine, som både kommer med lysegrønne stilker og med røde stilker. Og martagonliljene. Jeg følger med Ian Youngs løk- og knollblogg, for å bli inspirert, for å lære og for å sikle. I følge ham skal nå de løkene og knollene som visner ned (krokus, snøklokker og marsklosterklokker i mitt tilfelle) ha et par håndfuller med kalium. Men hvilken gjødsel har mye kalium, tro? Benmel? Får sjekke på et gartneri.

11.4.07

Vinduskarmdyrking

Pellisene min (= pelargonia/Pelargonium) begynner å livne til etter en tøff vinter i en tørr stue med lite lys og mye lus.


Da jeg potta om min P. sidoides var det fullt av knoller nede i potta. Disse tok jeg plantet jeg i egen potte (og nå skal de få nytt hjem i en byttehandel). De har så vidt begynt å vise tegn til liv, i hvert fall to av dem.
Min hubabuba-pellis (P. gibbosum) som har fått det norske navnet fordi den dufter bananhubabuba, har kommer i god vekst etter at jeg korta den ned, planta den om og har begynt å dusje den daglig. Den lille pinnen på bildet ved siden av er en stikling fra denne, og den kommer seg også bra på grunn av daglig dusjing.

9.4.07

Litt snø gjør ingen skade

Bildet viser en gruppe med tulipaner fra en tur vi hadde i Arboretet ute på Milde i går. Utenfor vinduet inne i byen regnet det, der ute - 2 mil (?) utenfor sentrum - snødde det. Vi fikk ha parken for oss selv. Nesten. Da vi kom forbi Blondehuset sto det skilt om at det var åpent for nystekte vafler.
- Det må være feil, det er 1. påskedage i dag.
Påstod jeg.
Men, det var sant, det var åpent, og der satt vi inne i varmen mens snødrivene der ute suste rundt hjørnene. Kjempekos, og en påskedag jeg vil huske lenge :)

Det har snødd noen dager over Bergen. Men ingen ting blir liggende, sjeldent.

I dag, på en byvandring, fant jeg denne lille plantegruppa. Det kunne nesten vært mai på dette bildet, ikke sant? Noen avblomstra påskeliljer, en klipt buksbom og en vannkanne. Nesten et stillbilde :)

8.4.07

Damen og busken ;)

Bildet viser undertegnede foran en blomstrende rododendron på Arboretet 1. påskedag 2007.

Jeg kjenner meg ikke igjen, det er derfor det er så lett å legge ut bildet: Den damen foran busken er ikke meg. Jeg får assosiasjoner til 1800-tallet, til eksotiske steder og personer - et helt annet sted og en annen tid.

Mhm, snodig.

7.4.07

Solbærstativ

Min kjære har snekret solbærbuskstativ til meg :)

Nå vil det være lettere å forme busken, håper jeg, det blir lettere å se hvilke som skal være med videre, og hvilke som må bort. Som minner meg på at jeg må ta en tur innom asp for å beskjære.

Det lukter så godt av brukne solbærkvister, har du lagt merke til det?

6.4.07

Magnolia til folket

Denne vakre magnoliaen står i Kalfarlien i Bergen; jeg passerer den på vei til parsellen min. Jeg vet ikke hvilken det er, men den står og blomstrer så vulgært nå i begynnelsen av april.
Vulgært? I beste betydning av ordet. Den står sånn at både vi som passerer til fots, og folk på bussene og i bilene opp og ned til Haukeland sykehus kan ha glede av den i denne perioden. Og blomstene? Bare størrelsen er jo vulgær, og fargen er i hvert fall - harry. Eller Barbi, rettere sagt.

Jeg anslår høyden på treet til å være noe sånt som fire meter, kanskje litt mer. Så det må jo ha stått der noen år?

Jeg har ingen ønsker om å få den i egen hage, men jeg liker å gå og se på den, følge med.

Jeg ble spurt om jeg kunne finne ut navnet på den. Jeg var litt skeptisk til å banke på døra til kanskje et av de fineste husene (les: der de rike bor) i Bergen, men jeg lovte å gjøre et forsøk. Da jeg stakk innom i går så viste det seg at huset sto tomt. Jeg ringte på, men det så virkelig tomt ut. Når jeg vel var kommet så langt inn i hagen tenkte jeg at jeg kunne ta med kameraet mitt og ta litt nærbilder. Og se om det sto et gammelt merke på magnoliaen. Det var det ikke, men jeg fikk i hvert fall tatt nærbilde.
- Nå kommer vel snart en eller annen nabo, tenkte jeg.
Men de var nok reist på påskeferie til Geilo alle sammen.

Da jeg var ferdig gikk jeg. Og oppdaget plutselig en annen magnolia i den samme hagen.


Som syntes var ikke den kommet så langt som Barbi-magnoliaen, men fargen var mer lovende, syns jeg. Mørk og mystisk, det er nok min greie. Enda en magnolia å passe på.

4.4.07

Hvis vann er tema ...

... så er dette mitt svar.


Jeg er glad det kom litt fuktighet nå, vi - og jorda - trengte det. Og plantene og frøene. Og så er det jo egentlig ganske dekorativt da?

Litt mer staudesådd

Greit å så staudefrøene så fort som mulig, da har de hele sommeren å komme seg på om de ikke kommer i blomst denne sommeren.
Dette er frø jeg fikk i såjord i går:

3.4.07

Lysegrønt er håpet. Eller hvitt.

Jeg vet ikke riktig hva jeg har gjort for å fortjene dette, men dette er altså frø jeg fikk av Marianne fra Danmark fordi jeg hadde noen storkenebbfrø til overs, og fordi jeg har lovet henne variegert engletrompetstikling. Jeg har opplevd det før også, at jeg føler meg gniten når jeg får returfrø fra Danmark - er alle dansker generøse? (Eller er det kanskje bare meg som er gniten likevel?)

Uansett, tusen, tusen takk for alle frøene. Det er mer enn nok til å fø en liten øst-europeisk familie på dill, spinat og bønner de neste fem årene, i hvert fall nok til at jeg kan dele litt med andre på parsellen min.

Og så over til det andre som inngir håp: Stiklingene av kjempeverbenaen har kommet med hvite røtter. I hvert fall har en av stiklingene gjort det. Jeg satte moder-planta i jorda her forrige dagen så det er kanskje greit å ha noe på lur i tilfelle det skulle bli kaldt?


Det eneste jeg gjorde var å kutte ned lange skudd på morplanta, kutta dem i litt mindre biter og satte dem langs kanten av en krukke og vannet nedenfra. Det vil si, de første dagene hadde jeg også en pose over, men da den ene stiklingen mugna tok jeg den av.
Det er fortsatt tre igjen.
På tur - etter en lang dag med oppgaven min og som jeg endelig begynner å se slutten på - for å se om magnoliaen nedenfor Rotthaugen skole har begynt å blomstre, tittet jeg også innom klematisstativet - gjerdet - på toppen av Mathismarken. Og der var det så vidt begynt å komme grønt. Og en knopp.

Og magnoliaen hadde heller ikke kommet lenger enn fete knopper. Neste uke ...

Tomt. Bart. Kjølig.

Skal ikke juge på meg særlig med romantikk på parsellen nå i begynnelsen av april. OK, så er det noen planter histen & pisten, men man må nok elske barnet (som jeg selvfølgelig gjør) for å se sjarmen akkurat nå.



Enjoy :)

2.4.07

Og sånn er den nye julerosa mi :)

Siden jeg ikke har mye hell med juleroser på parsellen min - mistenker at jorda er for kompakt, de trenger mer luft - så skal de i hvert fall avbildes ;)

Dette er Helleborus orientalis-kultivar, kjøpt på Sotra hagesenter på slutten av mars 07 for 85 kr. Et røverkjøp!

1.4.07

Another day in Paradise

Tja, det skulle man kanskje ikke tro når jeg illustrerer enda en vakker dag med dette bildet, men det har vært en virklig vakker dag over Bergen i dag også.

Vi var og målte litt for tur på Byggmakker'n i morgen: Noe plank, noe solbærstøttesystem. Og så skal vi på hagesenter og kjøpe jord, såjord blant annet.

Men været skal forandre seg de neste dagene så det blir nok ikke like gøy å jobbe ute.

Og her er liten gledesnyhet, en overvintret klatrehjelm :o Dette er tredje forsøket, jeg håper den klarer å komme seg litt høyere opp, men den kan godt vente til det stygge været som kommer nå er passert.