28.3.07

Import


Har du kommet ditt i din hageinteresse at du begynner å tenke at Plantasjen ikke lenger har det du egentlig ønsker å ha? Du har begynt å lese utenlandske hageblader og lurer på hvorfor du ikke får tak i de plantene de har, her i Norge? Har trålt norske nettsteder og kommet fram til at enten så sender de ikke planter i posten, eller så har heller ikke de det du egentlig jakter på?

Da er du moden for å bli med på en planteimport.


Hvis pris er saken - og det er jo ofte det - så lønner planteimport seg sjeldent hvis du er aleine. Men går du sammen med noen, enten du arrangerer det sjøl eller kaster deg på noen av dem som foregår virituelt (for eksempel på nettstedet hagegal) så deles felles utgifter og blir overkommelig. Hva med å bestille klematis fra Estland, pelargoner fra Sverige, variegerte og sjeldne løker og knoller fra Nederland, peoner fra England og Kina - det fins egentlig ingen grenser for planteimport lenger.

Det dere må tenke på er at det må gjøres i god tid så planteskolen får gjort i stand plantehelsesertifikat, som er nødvendig å forevise norske myndigheter; at porto ofte er en oversett utgift, og bor dere på forskjellige steder i landet blir det også portoutgifter når plantene ankommer hit og skal videre; at det ofte - men ikke alltid - skal betales skatter og avgifter til norske myndigheter ved import over 200 kroner.
Dette er utgifter som er greit å dele på flere.
Er du heldig så er det allerede noen andre som har satt i gang prosessen, og da er det bare å kaste seg på det :)

Her har jeg oppsummert min erfaring fra i fjor.

1 kommentar:

Liv Kjersti said...

Hei! Takk for tipset om stemorsblomar, og gjennom bloggen din oppdaga eg at det finnes jo ein heil "hageverden" der ute på nettet :-) Spennende, kjenner liksom at ei gryande hageinteresse veks fram hher :-)